Menü

Főoldal Rendelés Limit Munkáim Kritikák Egyebek

2017. augusztus 4.

Milyen témájú blogba kezdjek bele?

Nos, újranyitás után egy témaválasztós cikkel érkezek nektek. 

Minden olyan emberben, aki még csak most kezdi az írást, megfordul az a kérdés, hogy Milyen témája legyen a történetemnek? 

Mikor én is még nagyon kezdő voltam, fogalmam sem volt arról, hogy milyen témában (lehet) egy történetet megírni. Aztán egyszer olvastam egy blogot, és úgy gondoltam, hogy hasonló témában fogok írni én is egy történetet, azon az alapon, hogy ha neki megy, nekem miért ne menne? Mondhatom, elég rosszul döntöttem. Nem gondoltam bele abba, hogy ez nekem esetleg mégsem fog menni, beleestem az elkövethető legnagyobb hibába. Ide most többek között azért fogom nektek ezt leírni, hogy a frissen érkezett, tapasztalatlan bloggerek ne essenek bele ugyanebbe, és hogy kiküszöbölhessetek mindent. 

1. Romantikus történetek
Tulajdonképpen mindenféle iromány besorolható ebbe a kategóriába, amiben található akár egy kisujjkörömnyi szerelem is. Talán ennél a témánál a legfontosabb megtalálni az arany középutat. Vannak olyan bloggerek, akik át esnek a ló túl oldalára, és vannak olyanok is, akik ezt kevésbé tudják kifejteni. Viszont mindennek van megoldása. Ennél leginkább abba kell belegondolni, hogy az egyes fiú illetve lány karakterjeink mind érzelmileg, mind személyiségileg tökéletesen ki legyenek alakítva. Például, hogy a fiú milyen gesztusokat tesz a lány felé, és ő azt hogy fogadja. Itt a lány sokkal inkább áradozhat az érzelmeiből, viszont a fiúnak inkább a kimutatással kell törődnie, apróbb ajándékokkal kimutatni a szerelmét, hogy ha pedig nincsenek együtt, akkor valamiféle úton módon közölnie kell a lánnyal. Esetleg elhívja moziba, vacsorázni, hasonlók. Nem elég annyi, hogy odavág a lány elé egy virágot, és "Nesze neked, szeretlek." szöveggel otthagyja. Aztán a szerelmeseknek nem feltétlen kell egymás nyakán lógniuk, és egyfolytában falniuk, kísérgetniük egymást. Fontos, hogy a kelő bizalom meg legyen a két személy között, hiszen egy kapcsolat leginkább a bizalomra épül minden esetben, főleg, hogyha tényleg úgy igazán szeretik egymást. 

Mik számítanak hibának? 
Ha túl nyálas a történet. Senki sem szereti, ha csöpög a karaktereknek a nyála a másik iránt. Szerintem teljesen visszataszító tud lenni, ha egyfolytában csak nyalják egymást és mindegyik személy érzelmei átesnek a ló túl oldalára.
Ha már rögtön az első randi/találkozás után megkérdezi a lánytól, hogy lesz-e a barátnője. Ez szerintem nem helyén való. Amihez én személy szerint hozzá vagyok szokva, az az, hogy a harmadik randi után kérdezi meg a fiú. Első találkozás után maximum csak a telefonszámát kérhetné el, randi után pedig talán elcsattanhat egy csók is.
Ha ok nélkül veszekednek valamin. Például a lány beleköt valamiért a fiúba. Ennek semmi értelme. Persze jó néha veszekedést olvasni a történetekben, de legalább ne egy olyan alaptalan helyzetben, mint egy randi. Persze nem az, hogy egy randit nem lehet elrontani, mert el lehet. Hanem az, hogy ha egyáltalán nincs oka arra, hogy belekössön, akkor teljesen alaptalanul vádaskodik.
Ha szerelmi háromszögbe csöppenünk bele a történet közepén. NEM, NEM és NEM! Egyáltalán nem. Annyi olyan történet van már a Blogspot világában, hogy lassan már iszonyodom tőlük. Sőt, vannak olyan írók, akiknél az előre kiszámítható is, hogy a lány melyik fiút válassza. Akkor pedig minek tovább olvasni a történetet, ha már szinte mindent tudunk? 


2.Fanfictionok
Manapság a legtöbb ilyen témájú blog nem másról szól, mint az One Direction és a 5 Second of Summer tagjairól. Oké, hogy ezekkel a tagokkal még több olvasót és figyelmet kelthettek, ha ők a karaktereitek. Viszont ott van az a hatalmas DE, ami nem más, mint az, hogy az egyik bandatagot állítjátok be az egyik főszereplőnek egy olyan primitív alaptörténethez, hogy találkoznak egy kávézóban/étteremben, koncerten a backstage-ben, ott pedig mindegyik fél részéről megtörténik az a bizonyos "első látásra szerelem" dolog. Mióta kihaltak az úgymond "normális" bloggerek, személy szerint én azóta csak ilyen történetekkel találkoztam. Persze nem minden fanfiction egy ilyen alappal íródik, találkoztam már másfajtával is, viszont szerintem ez a világ legsablonosabb alapötlete. Kivétel akkor, ha jól meg van írva. Nekem semmi bajom sincs azokkal, akik fanfictionoket írnak, sőt, kifejezetten szeretem a JÓL megírt történeteket olvasni, aminek már a prológusa megfog az első mondattal. Igen, mint minden egyéb kategóriában, a fanfictionöknél is az első mondat a fordulókocka. Ha nem kulcspont, akkor a történet már elveszett az olvasó szemében. Mellesleg az olyan olvasóknak, akik már unják az ilyen történeteket ( függetlenül attól, hogy híres e benne a csávó, vagy sem ), nem fogják elolvasni a történetet már csak azért sem, mert arra számít, hogy "háhh, ez csak egy a sok közül". Kezdőknek semmiképp nem ajánlanám, hogy ilyen karakterrel rendelkező fanfictiont álmodjon meg, főleg, ha az alaptörténet már millió más történetnél szerepel. 

Na de akkor milyen fanfiction-be kezdjek bele?
Először is tudnod kell, hogy fanfictiont szinte bármiről lehet írni. Legyen az akár könyv, film, sztárfocista stb. Viszont én nem tudom megmondani, hogy milyen témájú fanfictiont kellene írnod, hisz nem látok beléd! Ezt te magadnak kell eldöntsd. Tedd fel magadnak ezt a pár kérdést nyugodtan: Igazából melyik téma érdekel a legjobban? Mennyire vagyok képes önszántamból véghez vinni ezt az egészet? Meg tudom csinálni nem egy sablonos történetnek? És végül: KIRŐL vagy MIRŐL tudnék minél hosszabb cselekményszálat indtani? Ha ezekre megvannak a megfelelő válaszok, hidd el, sokkal jobban tudsz koncentrálni az adott témára. 
Ha könyvről, illetve filmről szeretnél.
Kell lennie elég képzelőerődnek ahhoz, hogy ha például Narnia tengerén utazol Caspian herceggel, akkor tökéletesen oda tudj varázsolni minket. Nem elég csak úgy odalökni a szavakat, hogy itt és itt vagyok, ezt és ezt csinálom a herceggel és az embereivel. NEM. Kell egy bizonyos képzelőerő mindahhoz, hogy magával ragadja az olvasót a történet, és teljesen belehabarodjon a történetedbe.
Ha egy hús vér karaktered lesz. 
Ajánlatos mindent előre kijegyzetelni egy füzetbe. (Saját tapasztalat.) Sokkal könnyebb lesz felépíteni az egész történetet, ha előre tudod, hogy kik a szereplőid, milyen érzésekkel és személyiséggel rendelkeznek, hogy néznek ki. Viszont itt is el kell gondolkoznod azon, hogy ki testesítse meg az elképzelt személyeket, legalább a főkaraktert/eket. A történetnek pedig megálmodsz egy különleges, nem mindennapi alapot, és voálá, kész is, jöhet az írás.
Ha alapból egy sztárral szeretnéd a főkaraktereket kialakítani. 
Legyél különleges, fantáziadús. Harry Styles még egyszarvúvá is átváltozhat éjszakánként, nem kell a megboldogult énekest játszania. (Mondjuk ez már fantasyval dúsított fanfiction.) Viszont szerintem a lényeget mindenki érti. LEGYEN FANTÁZIÁD.


3.Gimis történetek
A fanfictionok után, vagy mellett legtöbbet ilyesfajta történeteket olvashatunk, ez a két téma most a legelterjedtebb. Ennek pedig több oka is lehet. Egyrészt az, hogy a legtöbb bloggerina/blogger abban a korban van, hogy középiskolába járnak, vagy már épp kijárták azt, és így sokkal jobban tudnak azonosulni a karakterjeikkel, vagy esetleg a saját történeteiket írják le, mindezt már névvel, helyszínnel. A másik nyomos indok pedig Leiner Laura Szent Johanna Gimi c. sorozata. Bevallom, hogy még nem olvastam a történetet, mert nekem már a fülszöveg alapján nem szimpatikus a sztori, és valahogy nem tudott megfogni. Viszont én erre a két lehetőségre tudok alapozni. Akik pedig szeretik a sorozatot, azoktól bocsánatot kérek! Mellesleg, én egyébként sem látom értelmét annak, hogy valaki pont egy könyvsorozat alapján írja meg a történetét. Mégis mi értelme lenne? Ugyan olyan lenne a történet, csak más személynevekkel. Teljesen értelmetlen. Tehát ha lehet, inkább NE vegyétek Leiner Laurát alapul. 

Akkor mégis hogyan NE csináljam, ha minden áron gimis sztorit szeretnék?
Semmiképp sem legyen az egész történet a kiválasztott iskola területén teljes mértékben. Persze néhány fontosabb részlet játszódhat az iskolában, de a karakterjeid ne tanulással töltsék el az idejüket, hanem például keveredjenek bele valami veszélyes, még kinyomozatlan ügybe, rabolják el őket, szökjenek el, vagy hasonlók. Ezt is nyugodtan bízd a fantáziádra. 

4.Fantázia történetek
Ebben az esetben két elterjedt, ám az idő múlásával eléggé sablonossá vált két karakter van: a vérfarkasok és a vámpírok. Többek között az Alkonyat kiadása és a már jól ismert Teen Wolf sorozat első évadának megjelenésekor kezdtek divatba jönni az efféle témájú blogok, és leginkább a fanfictionok körében lettek felhasználva. De viszont valakinek eszébe jutott, hogy mi lenne, ha nem ilyen elcsépelt, majdnem tiszta Alkonyat és Teen Wolf fantasy fanfiction keverékeket hoznának létre, hanem valami teljesen egyedit, ami mindenki számára teljesen ismeretlen és nagy erőszeretettel kezdik el olvasni a blogmolyok. Ezért bele is vágtak, és elég nagy népszerűségnek tettek szert a történetükkel. Viszont mások, akik hírnévre vágytak, szintén elkezdtek hasonló történeteket írni, és ez a terv is landolhatott a kukában. Hisz ki ne unná már a fiúból vérfarkas, a lányból vámpír szerepet és az utána következő hatalmas csatát a Volturi vagy épp egy kitalált fejes csapat ellen? Mert személy szerint én már nagyon. Megjegyzem, hogy ezeknél is lehet jó történeteket alkotni karakterekkel, viszont elég nagy kihívást jelent.

De akkor milyen egy fantázia történet?
Itt a hangsúly a fantázián van. Mindenhez fantázia kell, de ehhez az egy témához különösképpen. Rettentő sok időt, türelmet és figyelmet kell rá áldozni, hogy kialakítsd a karaktereket, hogy ki milyen szerepet kap majd a történetben. Viszont az összes kategória között talán ez a legszabadabb. Itt a határ a csillagos ég, és ahogy fentebb már említettem, Harry Styles átváltozhat még unikornissá is, ha azt szeretnéd. A gondolataiddal kell megalkotnod egy teljesen új világot. Persze talán nem sikerül úgy, mint Kresley Cole-nak az Arkánum krónikák első és második évadjában, viszont meg kel próbálnod minél hitelesebbre megírnod a cselekményeket, párbeszédeket, helyzeteket. Az ilyesfajta nem tökéletes történetek pedig azért lesznek egyediek, mert egyik ember sem egyforma, mindenkinek más a látóköre és a fantáziája.

5.Akció történetek
Őszintén bevallom, eddig csak pár ilyen témájú bloggal találkoztam. Viszont annál nagyobb szeretettel kezdtem el őket olvasni. Ez az egész akció dolog magában egy igen vesézetlen téma, nincs annyira boncolgatva, mint a fanfictionok. Viszont amit megfigyeltem, hogy inkább a Bosszúállók köré vannak felépítve az alapötletek. 

Mi a hiba?
Igazából minden témánál hiba, de csak most említem meg. Kitalálsz egy olyan kutyafajt, ami normális kutya, nem ilyen hatlábú meg franc tudja. NEM. Ha már kutyafajt akarsz, akkor vedd a fáradtságot, és keress rá az interneten. Tudod, Mr./Mrs. Google a barátod! 


6.Krimi történetek
Ez az egyik lyan téma, amiből rettentően kevés van. Sajnos nekem nem volt szerencsém még egy krimi történethez sem, viszont most az élet úgy hozta, hogy Thea, egy igen kedves bloggerina megosztotta velem az írás alatt álló krimi témának szentelt írását, amit pedig be kell valljak, eddig egészen olyanra sikerült, hogy szinte tátott szájjal olvastam az eddigi fejezetet/prológust. Viszont szívesebben olvasnék krimi történeteket, és merem feltételezni, hogy rajtam kívül még van jó pár bloggerina/blogger, aki szintén a krimi iránt érdeklődik.

Mit lehet ebben hibázni?
Ennél a témánál talán a legnagyobb hiba az, hogy a cselekményszálat nem tervezed meg elég jól. Hiszen ha igényes történetet akarunk összehozni, akkor ki kell találnunk egy olyan cselekményszálat, amit minimum húsz-harminc fejezeten keresztül tudunk ecsetelni. Vagyis az elkövetőknek ki kell találniuk egy bandaszövetkezetet, és egy elég nyomós okot arra, hogy miért teszik azt, amit tesznek, vagy olyan múltat, ami meghatározza. Különböző bűncselekményeket kell beleszőni, természetesen a bűnöző/bűnbrigád szemszögéből, hogy még hitelesebb legyen a történet, hiszen annyival nem ér véget a "Bementem a boltba, pisztolyt fogtam az eladóra, elkértem az össze lóvét és elfutottam" dologgal, ez sokkal többről szól. A rendőr részéről bele kell vinni azt is, hogy milyen módszerekkel keresi a különféle nyomokat az elkövető ellen. Nem mondom, hogy nem nehéz. De ha sikerül összehoznod, az valószínűleg sokaknak az emlékezetében marad, és ki tudja, még akármi is lehet belőle.


7.Horror történetek
Ez a téma szintén az úgymond "hiány témákhoz" tartozik, és az sem úgy van megírva, ahogy annak kellene lennie. Általában minden emberben van egy bizonyos félelemérzet a horror film alatt, ha jól van megcsinálva. Na, ugyan ezt kellene éreztetni egy történetnél is. Oké, hogy beleviszel mindenféle ijesztő helyzetet. Viszont ha azt nem írod körül, nem tervezed meg magadnak előre a szálakat, akkor ezt elbuktad. Az összes kategória közül ez a legnehezebb. Tehetség és gyakorlat kell ahhoz, hogy az író át tudja adni az érzéseket az olvasója számára. Személy szerint egyetlen ilyen horror témájú bloggal találkoztam.

Mik a lehetséges hibák?
Ha egy olyan alaptörténettel rukkolunk elő, ami abszolút nem félelmetes, sőt, még csak ijesztő sem, sokkal inkább már a röhejes felé hajlik. Itt a karakterjeidet inkább olyanra kell formáznod, amilyen te is vagy. Aztán jöhetnek az érzelmeid beleépítése a főkarakteredbe. Itt ez azért számít, mert ha tudod, hogy mitől félsz, akkor valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel tudod átadni az érzéseket a karakteren keresztül. Ha ezt az alapötleteddel összerakod, szépen, fejezetről fejezetre összerakod, egy igen élvezetes történetet is alkothatsz.



Véleménynyilvánítás megjegyzésben! 

Itt trollkodott: Sandra

2 megjegyzés:

  1. SZia :)
    Nagyon jó volt a bejegyzés, tetszett, hogy külön kitértél mindenre, hibákra, a történet felépítésére, stb.
    +1 feliratkozó :)
    Puszi,
    Lauren W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszett!
      Köszönöm, hogy feliratkoztál, meg is leptél vele :D

      Puszi,
      Sandra

      Törlés